Grøn Samvittighed
  • OPSKRIFTER
  • MIN HISTORIE
  • JUICING
  • VIDEOER & LINKS

Sjæleguf

2/15/2014

0 Kommentarer

 
Picture
Hvis man skal synde, så kan man ligeså godt gøre det ordentligt (det er nemlig en rigtig god undskyldning). Denne her dessert er meget tung, meget sød og virkelig dejlig! Jeg tryllede den frem den anden dag, da jeg skulle lave en hurtig dessert, og jeg blev faktisk helt overrasket over, hvor godt den smagte - især fordi den var så hurtig at lave. 


Sukkerchok til 6         Fremgangsmåde

Dadelbund med nødder
2 dl mandler
1/2 dl hasselnødder
300 gr. stenfri dadler 
1 tsk ægte kanel


Chokoladetopping
1 dl kokosolie
1 dl kokosrasp
100 gr. mørk chokolade
Kom alle ingredienserne til daddelbunden i en foodprocessor og blend i ca 20 sekunder. Massen må gerne være grofthakket, da det giver bid. Fordel massen på bagepapir i et fad. Bunden skal være ca en centimeter tyk. 

Smelt chokoladen forsigtigt i kokosolien på lavt blus, og hæld kokosraspen i, når massen er helt smeltet. Fordel chokoladetoppingen oven på dadelbunden og dæk til med film. Filmen skal røre ved kagen, så undgår man nemlig dannelse af kondens. Stil kagen på køl i ca 30 minutter, til den er blevet fast - du kan sagtens stille den i fryseren, eller udenfor. 

Skær kagen i små stykker og servér den til en kop varmt. 

Muchos love! 
0 Kommentarer

Hot'n Spicy Luksuskakao

2/15/2014

0 Kommentarer

 
Picture
Varm kakao - det er lige sagen når det er koldt og blæsende udenfor, og man har lyst til at putte sig under tæppet med en kæreste, en bog eller et par hørebøffer. Men helt almindelig plain varm kakao kan altså godt gå hen og blive lidt for trivielt. Min far siger altid, at hverdagen gerne må være en fest, så hér kommer en lidt mere luksuriøs og krydret udgave af den klassiske varme kakao, som stadig er nem at lave og som samtidig også er en god dessert. Frem med skeen, for du får helt sikkert brug for den!

Til 2 lækkersultne personer:

Ingredienser                              What to do

Hot'n Spicy Kakao
400 ml rismælk
3 spsk usødet kakaopulver
40 gr. mørk chokolade af god kvalitet
1 tsk ægte kanel
1 knivspids cayennepeber
2 spsk raw cacao nibs 

Cremet Kokosflødeskum
1 dåse kokosmælk fra køleskabet
1 spsk agavesirup

2 tsk vaniljesukker

Kandiseret lavendel og sukkerperler til pynt
Kom rismælk og kakaopulver i en gryde sammen med kanel og cayennepeber, og giv et opkog under omrøring. 

Fordel chokoladen i to kopper, hæld den varme kakao over og tilsæt raw cacao nibs. 

Åbn kokosmælken og skrab det størknede kokosfedt ud. Hæld kokosvandet i en beholder og gem den til madlavning. Pisk kokosfedtet sammen med agavesirup og vaniljesukker, og fordel flødeskummet oven på den varme kakao. 

Pynt med kandiseret lavendel og sukkerperler, og husk at servere med en ske, så man kan få kakaonibsene med - mums Filibaba! 

Hvis du virkelig vil gå all in, kan du også servere disse sprøde vaniljekiks til. 
0 Kommentarer

Brics Végétaliens

2/15/2014

0 Kommentarer

 
Picture
Bric/brique stammer fra Magreb-området og består traditionnelt af en tynd filo-agtig dej lavet på couscousmel som fyldes med hakket oksekød, tun eller æg og som derefter frituresteges til de er sprøde. Det er mine brics selvfølgelig ikke, men de er mindst lige så gode smagsmæssigt - og så er de til og med sunde og spækket med med medfølelse. 


Jeg er vild med kontrasten mellem den sprøde milde dej og det bløde fyld, men til gengæld bryder jeg mig ikke om friture, så jeg laver dem i ovnen, hvilket gør dem lige så sprøde, men langt mindre fede. De kan spises kolde eller varme, som for- eller hovedret, og passer glimrende til en frisk salat - og så har de stort madpakke-potentiale. Og står man med en rest fra gårsdagens aftensmad, kan man sagtens peppe den op med nogle krydderier og bruge den som fyld, med mindre vi altså taler om noget ekstremt flydende :) Med andre ord: brics er fantastiske - så prøv dem og indse, at du ikke kan undvære de sprøde sataner! 


Her kommer opskriften til 2 personer og en madpakke :)

Ingredienser                    Fremgangsmåde

Fyld:
1 stort rødløg
3 fed hvidløg
4 spsk sojasauce
175 gr. sojagranulat
2 dåser flåede tomater
2 tsk spidskommen/cumin
1 tsk ægte kanel
2 tsk ras el hanout*
Evt. 2 spsk appelsinsaft

1 pakke trekantede "pastry leaves".
Skær rød- og hvidløg i tern og kom dem i en gryde sammen med sojasaucen. Lad det simre i et par minutter og tilsæt derefter sojagranulat og flåede tomater. Giv saucen et opkog og tilsæt appelsinsaft, spidskommen og ras el hanout. Lad simre i ca. 20 minutter til sojagranulatet er mørt. Mangler der væske kan du tilføje en smule vand. Kanel bliver bittert ved at koge i lang tid, hvorfor det skal tilsættes efter saucen har kogt færdig. 

Tag en dejtrekant og læg ca 3 spsk fyld ind på midten. Fold først enden op på midten, og derefter siderne. Klem en smule til, og vend forsiktigt bric'en om så lukningen vender nedad. 

Gentag til der ikke er mere fyld, og bag dine brics ved 175 grader (gerne på grillfunktion) midt i ovnen, i ca. 15-20 minutter til de er gyldne og sprøde. 

Servér med en stor omgang blandet salat med tomat, avokado og citronsaft.  
*Ras El Hanout er et arabisk blandingskrydderi, som bl.a bruges i tajine og couscous. Det er mindre "tungt" end gul karry og fungerer rigtigt godt i gryderetter eller i marinader. Du kan generelt købe Ras El Hanout hos den lokale udenlandske grønthandler.
0 Kommentarer

Moderne Øllebrød

1/25/2014

1 Kommentar

 
Picture
Øllebrød er en god robust morgenmad som stiller sulten længe. Er dit rugbrød gået hen og blevet tørt og kedeligt, er det desuden en god måde at få det anvendt på - så undgår du også madspild, som du kan læse mere om her. 

Øllebrød får mig til at tænke på min dejlige farmor. Når hun passede mig da jeg var lille, stod jeg altid op til duften af hjemmelavet øllebrød, og kom straks springende, når jeg kunne høre at hun stod og piskede flødeskum. Så sad jeg og spiste  på en taburet ved et lille træbord, imens hun fik en klapsammen af rugbrød og franskbrød henne ved vinduet. Jeg undrede mig over, hvorfor hun ikke også skulle have øllebrød - for det var da verdens bedste morgenmad! Måske var det fordi farmor lavede den, at den var så god, men jeg synes nu også at min egen lidt mere moderne og sunde udgave (uden flødeskum) er lækker. 

Øllebrød er ikke en hverdagsmorgenmad hos mig, for det tager 15-20 minutter at lave, og det har jeg ikke tid at vente på om morgenen. Men i weekenderne hænder det at jeg laver det, og så tager jeg mig tid til at lade det koge lige så stille, imens jeg skærer frugt og laver te. 

Her får du opskriften til to personer:

Ingredienser                     Fremgangsmåde

4 skiver rugbrød
5 dl vand
10 tørrede abrikoser
1 håndfuld valnødder
2 spsk mørk agavesirup
Skær rugbrøsskiverne i små tern. Brug gerne et rugbrød med masser af kerner (jeg bruger græskarrugbrød). Hæld ternene i en gryde med vandet og lad det hele koge i 15-20 minutter indtil brødet er opløst og der ikke er flere klumper tilbage. Hak i mellemtiden abrikoser og valnødder, og skær bananen ud i store skiver. 

Hæld øllebrøden i skåle med bananskiver på og agavesirupen over. Drys til sidst med abrikoser og valnødder, og servér med en krydret kop te. Du kan også drysse med kanel, eller hælde en smule plantemælk over. 
1 Kommentar

Søde & Sprøde Vaniljekiks med Rismel

1/22/2014

0 Kommentarer

 
Picture
Nej, de er sku ikke særligt sunde, men til gengæld smager de deeejligt! 

Jeg fandt på denne opskrift en aften, hvor jeg egentlig ville lave hindbærsnitter, men hvor jeg endte med at vove mig ud i et rismelseksperiment, hvilket altså endte med disse søde og knasende kiks. De smager lidt à la Mariekiks, men er knap så tørre, og så passer de altså ret godt til te og varm kakao :) 

What you need                       Ingredienser

200 gr smør - jeg bruger Nutanas.
80 gr flormelis
100 gr rismel
200 gr hvedemel
1 - 1,5 dl vand
1 spsk vaniljesukker
Skrællen af 1 økologisk citron


Kør smør, flormelis, rismel, mel og vaniljesukker igennem en foodprocessor til massen minder om revet parmesan. Tilsæt derefter revet citronskal og hæld vandet i lidt efter lidt. Når dejen former en kugle kan den tages ud, og rulles ud. 
Rul dejen ud til den er ca 2mm tynd og brug derefter en form til at presse kiksene ud. Der bliver til ca to bageplader. 

Bag kiksene i en forvarmet ovn på 180 grader i ca 15 minutter til de er gyldne. Lad dem køle af (de bliver sprødere ved afkøling) og servér dem med lidt syltetøj til en kop varmt et-eller-andet. Se dét er hygge - og hygge er godt for sjælen :)
Picture
0 Kommentarer

Krydret Dahl med Raita 

1/19/2014

4 Kommentarer

 
Picture
Dahl er en indisk linseret, som både er lækker, billig og let at lave. Den passer endda sig selv imens du laver alt muligt andet, og har godt af at stå og trække efter kogning - så den kan sagtens laves på forhånd. Man kan bruge alle afskygninger af linser til at lave dahl, men jeg er ret glad for de røde, da de bliver meget bløde og nærmest grødagtige, hvilket giver en god konsistens. Indisk mad er generelt ret fed, og fyldt med smør, fløde og cremefraiche, men denne version er lavet uden fedt.

Jeg er meget glad for krydderier, og denne dahl er ikke stærk, men ret krydret. Der er mange forskellige krydderier i, og mangler du et af dem, skal du ikke gå i panik eller tro at du ikke kan lave retten, for det kan du sagtens. Den bliver selvfølgelig bare lidt anderledes. 

Raita er nok, hvad inderne vil kalde salat, men med et dansk syn er det nok nærmere en form for indisk tzatziki. Går man på indisk restaurant, får man det ofte til forret, serveret med en ske à la "spis-den-som-yoghurt", men jeg synes det fungerer langt bedre som tilbehør.

Ingredienser til 2-3 personer       What to do

Dahl
200g røde linser
1 rødløg
2 hvidløg
5 - 6 dl bouillon
1 dåse tomatpuré


2 spsk cumin
1 spsk madras-karry
1 spsk fennikelfrø
6 hele kardemommefrø (eller 1 tsk stødt kardemomme)
3 sjerneanis
8 nelliker
2 tsk ægte kanel
Salt & peber 


1 håndfuld hakkede cachewnødder.



Raita
2 dl soyayoghurt
Saften af 1/2 citron
1/2 agurk 
1 tsk stødt cumin
Salt & peber


Skær rød- og hvidløg ud i små tern og hæld i en varm gryde. Tilsæt ca. 4 spsk bouillon, så det ikke brænder på, og lad det simre under omrøring til væsken er væk. Tilsæt derefter linser, tomatpuré og ca. 5 dl bouillon. 

Læg kardamommefrø, stjerneanis og nelliker i et tefilter eller en tesi, i stedet for at putte dem direkte i gryden - de er nemlig hverken sjove at få i munden, eller at fiske op når retten er færdig. Tilsæt også fennikelfrø, karry og cumin, men vent med kanelet til retten er færdig - det har nemlig tendens til at blive bittert ved kogning.  

Lad dahlen simre i ca 20 minutter til linserne er kogt godt ud. Hvis der mangler væske, kan du tilsætte den sidste dl. bouillon. Bland kanelet i til sidst og smag til med salt og peber. Husk at tage tefilteret med krydderier op. 

Servér din dahl i en dyb tallerken ovenpå en portion ris, og drys med hakkede cachewnødder. Nyd den sammen med raita og en grøn salat, eller tilsæt f.eks. grønne ærter - ja, for som du nok allerede har gennemskuet, så er der ingen grøntsager i denne comfort-version (som forresten egner sig udemærket til tømmermænd... har jeg altså hørt.. hmm hmm).


Bland soyayoghurt med citronsaft og cumin. Riv agurken og bland den med yoghurten. Smag til med salt og peber - og voilà. Servér i små skåle, med en skive citron på toppen. Easy peasy lemon squeezy!

TIP: raitaen har godt af at trække en times tid, så lav den gerne før du sætter dahlen over. 


4 Kommentarer

Rå Nori-Wraps med græskar og spirulina-spread

1/15/2014

2 Kommentarer

 
Picture
Alger er super sunde - de er nemlig fyldt med en hel masse vitaminer og mineraler, og så er det faktisk derfra fiskene får deres omega-3. Vi kender dem nok mest fra sushi, men de egner sig også til supper, og ikke mindst wraps  - især hvis man leder efter et alternativ til hvederuller. Disse wraps er lette og hurtige at lave, og man kan skifte ingredienserne ud efter behag. Her har jeg brugt græskar, courgetter, persille og avokadospread - simpelt, men lækkert. Her er opskriften til to:

Ingredienser                       Fremgangsmåde

2 noriplader (de samme som bruges til sushi)
1/2 squash
1/4 hokkaidogræskar
1 stor håndfuld bredbladet persille

2 avokadoer
1 tsk spirulina*
1 tsk hampprotein*
1 tsk soyasauce
en knivspids wasabi 
1/2 fed hvidløg

* kan undlades
Skyl og skær squash og græskar ud i tynde strimler, og læg dem til side. Mos avokadoerne sammen med spirulina, hampprotein, soyasauce og wasabi og pres hvidløget. Smag til med peber (salt behøves ikke, da soyasaucen er salt i sig selv)-

Læg en noriplade på et skærebræt og fordel halvdelen af persillen udover den. Lad 1 cm af kanten i hver side af algepladen være fri for fyld. Læg strimlerne af græskar og squash fra midten og ud til kanten og hæld halvdelen af avokado-spreaden ovenpå. 

Fugt den øverste og nederste kant af algepladen med vand. Tag derefter den nederste del og før den indover midten, og rul imens du strammer til, så rullen bliver så stram så muligt. Gentag med rulle nr. 2, og skær dem begge skråt over på midten. 

Servér rullerne som forret, eller sammen med en hvidkålssalat og et glas kold hvidvin. Mums! 
2 Kommentarer

Go' Morgenmad! Cremet frugtblend med crispy topping.

1/1/2014

0 Kommentarer

 
Picture
Får du morgenmad? Eller snupper du en hurtig kop kaffe på vej ud ad døren, og er sulten en time senere?

Jeg levede selv i mange år, uden at spise morgenmad. Det var helt simpelt fordi jeg var så træt om morgenen, at jeg hellere ville snooze i 20 minutter ekstra, i stedet for at stå op og lave morgenmad. Det var en dårlig vane, og sulten meldte sig nærmest så snart jeg forlod mit hjem, så jeg fortrød ikke at have spist inden jeg tog afsted. I dag har jeg fået gjort det til en god vane at få noget at spise, inden jeg går på arbejde, og jeg ville slet ikke kunne koncentrere mig helt indtil frokost, uden at have fået morgenmad. 
Når man står op, er maven tom meget modtagelig overfor næringsstoffer. Derfor er det perfekt at starte morgenen med noget som er fyldt med vitaminer, som f.eks. frugt og grønt, men man skal samtidig også have noget der fylder, så man ikke bliver sulten igen efter et par timer. Jeg har altid været vild med yoghurt, men jeg synes ikke at de veganske udgaver smager specielt godt. Derfor fandt jeg på at lave dette frugt- og grøntsagsblend, som er ligeså cremet som en yoghurt, og en god sprød topping sætter virkelig prikken over i'et.  

Ingredienser                                    Fremgangsmåde

1 moden avokado
1 moden banan - gerne med leopardlook :)
1 lille håndfuld spinat
1 kiwi

Ymerdrys eller müsli. 
En lille håndfuld blåbær
Blend alle frugterne ved hjælp af en blender eller en stavblender til massen er jævn, og hæld den i en skål eller en dyb tallerken. 

Top med ymerdrys eller müsli, og friskeblåbær og servér med det samme. Du kan også bruge kokosrasp eller friske nødder. 

0 Kommentarer

Speltrisotto med Kantareller og Chorizo

1/1/2014

5 Kommentarer

 
Picture
Jeg eeeeeelsker risotto! Den skal være cremet, fuld af smag - og der skal være bid i. Jeg lavede denne speltrisotto til min familie den anden dag, og den fik så meget success, at det altså blev til en deler her på siden. Fremgangsmåden er lettere end den traditionelle måde at lave risotto på, hvor bouillonen skal koges lige så stille ind i risen, og svampene i denne ret har faktisk så meget smag i sig selv, at man ikke behøver at bruge bouillon. 

Her er opskriften som hovedret til fire personer:

Ingredienser:                   Fremgangsmåde

3 dl speltkerner
6 dl vand til kogning

1 lille rødløg
2 fed hvidløg
4 spsk soyasauce med svampe 

2 dl friske kantareller
120 g vegansk chorizo (jeg bruger den fra Wheaty)

200 ml soyafløde
3 spsk gærflager


1 pakke rucculasalat

Avokado og røget paprika til pynt
Kog speltkerne i vandet i 15-20 minutter, til vandet er absorberet og kernerne er bløde. Hæld vandet fra kernerne. 

Imens kernerne koger:
Hak rødløg og hvidløg i små tern og steg på en pande i sojasaucen og en smule olie (man kan også tilsætte en smule vand i stedet, hvis man ikke vil bruge fedtstof) og lad løgene blive bløde. Skyl kantarellerne grundigt, hak dem groft og vend dem i gryden sammen med rød- og hvidløg i et par minutter. Tilsæt speltkernerne og et par spsk vand under omrøring. 

Tilsæt soyafløde og gærflager og rør omhyggeligt. Tilsæt derefter chorizopølsen hakket i små tern og bliv ved med at røre. Væsken i soyafløden fordamper hurtigt, og det kan være en god idé at tilsætte en smule vand, hvis speltkernerne begynder at virke en smule tørre. Tag gryden af blusset og lad den stå i et par minutter før servering, så smagen af chorizo kan nå at fordele sig. Det er vigtigt at chorizoen ikke koger for længe under blus, da stykkerne ellers bliver bløde og kedelige. 

Smag til med salt eller soyasauce og peber, og servér risottoen i en dyb tallerken på en bund af rucculasalat. Pynt med røget paprika og et par stykker skiveskåret avokado. 


5 Kommentarer
Fremad>>
    Picture
    Var en af mine opskrifter great eller knap så great til dig? Har du forbedret den eller har du bare brug for en uddybende forklaring? Så kast en besked efter mig, så skal jeg nok svare når jeg har grebet den :)
     

      Send en besked :)

    Kast afsted!
Styret af Opret din egen unikke hjemmeside med skabelonerm du kan skræddersy.
  • OPSKRIFTER
  • MIN HISTORIE
  • JUICING
  • VIDEOER & LINKS