Grøn Samvittighed
  • OPSKRIFTER
  • MIN HISTORIE
  • JUICING
  • VIDEOER & LINKS

Boller i Karry

7/23/2014

24 Kommentarer

 
Picture
Boller i karry er en klassisk og traditionel dansk ret, som blev introduceret i 1930'erne som noget ret eksotisk - der var jo både ris og karry i. Retten blev sjældent serveret i mit barndomshjem, og jeg tror jeg oftest har smagt den hos andre eller i skolens kantine, hvor det bestemt ikke var et hit. Jeg husker egentlig også retten som halvkedelig, fordi den oftest bare består af boller i sovs med ris til, hvilket hverken er særligt kønt eller grønt at se på. Men så skete det den anden dag, at jeg fik helt vildt meget lyst til boller i karry, fordi jeg netop havde lavet veganske karbonader og stod med en del overskudsfars - og jeg er en af dem, som ikke gider at spise det samme to dage i træk. Jeg lavede altså boller i karry for første gang, og synes faktisk at de var så vellykkede, at jeg vil dele opskriften med dig. For at pifte retten op, blev bollerne serveret med vilde ris, dampet broccoli og groft brød. 

Boller                         Fremgangsmåde 

70 gr Soy4You (lys)
3 dl vand
1 bouillonterning
1 hakket løg
2 revne gulerødder
70 gr rasp
Salt
Peber

Kog vandet og opløs bouillonterningen. Held bouillonen over Soy4You og lad det trække i 3-5 minutter. Hak løg i små tern og riv gulerødderne på den grove side af rivejernet, og bland begge dele i farsen. Tilsæt rasp lidt efter lidt og lad farsen trække igen i 5 minutter. Smag til med salt og peber (jubiii, eftersom farsen er vegansk er det ikke faaarligt, når den er rå). Den skal være fast, men stadig fugtig efter den har trukket. Rul farsen til kugler på ca. 2cm i diameter, og stil dem i køleskabet imens du forbereder karrysovsen. 

Karrysovs                   How to do

1 spsk smagsneutral olie eller Nutana
3 spsk hvedemel
4-500 ml Sojamælk 
1 bouillonterning
2 spsk karry

Salt
Peber


*100 ml Sojafløde
Time to make an opbagt sovs. Smelt smøret i en gryde og tilsæt mel. Rør melet ud i smøret til massen former en klump og tilsæt sojamælk lidt efter lidt imens du pisker derud af. Det er vigtigt ikke at tilsætte for meget mælk ad gangen, da det vil få sovsen til at klumpe. Rør omhyggeligt, giv den et opkog og tilsæt bouillonterningen. Det er meget individuelt, hvor tyk man vil have sin sovs. Bliver den pludselig for tynd, kan man altid tilsætte noget jævner (bland 1 spsk mel med 1 dl vand og tilsæt lidt efter lidt). Til sidst, smag til med karry, salt og peber. 

* Vil du have sovsen ekstra cremet og lækker, kan du tilsætte 100 ml sojafløde, men så skal du også huske at tilsætte en ekstra teske karry, da fløden går ind og neutraliserer karrysmagen en smule. 

Put bollerne i karrysovsen og lad dem koge svagt med i 5-10 minutter, imens du rører forsigtigt rundt. Det er vigtigt at være delikat, da bollerne ellers risikerer at gå i stykker. 

Servér med ris, dampet broccoli og groft brød... og lad være med at have hvidt tøj på :D 
24 Kommentarer
Kristine
7/26/2014 04:09:44 am

Smelt smørret? Er det ikke olien man bager op i? :-)

Svar
Nadja
7/27/2014 03:52:44 am

Hej Kirstine,

Du kan bruge enten olie eller Nutana :) Personligt brugte jeg Nutana, men det fungerer også fint med olie, så længe den er smagsneutral.

Svar
Sidsel
8/10/2014 06:06:50 am

Hejsa! Hvor ser det lækkert ud. Da jeg er eneste ikke-kødspiser i mit hjem lige nu, kunne det være rigtig fint hvis jeg kunne fryse det ned i flere portioner. Hvor mange portioner kommer der cirka ud af din opskrift, og er det muligt at fryse Soy4you? :-)

Svar
Nadja
8/14/2014 08:28:46 pm

Hej Sidsel :)

Der er til 2-3 personer i ovenstående portion, alt efter, hvor sulten man er, og hvor meget tilbehør man har til. Soy4You kan sagtens fryses ned (http://www.soy4you.dk/faq/89-kan-man-fryse-soy4you/#89) Mon ikke du kan lokke dine altspisende familiemedlemmer til at prøve retten? De vil med garanti ikke kunne smage forskel - jeg blev selv helt paf, da jeg smagte, hvor meget det mindede om kød.

Svar
Sidse
5/10/2015 06:06:25 am

Virkelig god ret!!! Tak for opskriften. Jeg tvivlede på om bollerne kunne holde sammen, men det gjorde de heldigvis fint. Desuden let at lave. Den bliver helt sikkert en del af mit veganske repetoire ;-)

Svar
Nadja
7/20/2015 07:36:18 pm

Hej Sidse,
Det er jeg glad for at høre. Den er også klart en af mine favoritter, når der skal dansk mad på bordet herhjemme :)

Svar
Thomas Barden link
6/21/2015 07:40:49 pm

Uh den ret var tasty, virkelig noget lækkert noget at sætte tænderne i. Husk godt med peber ;-)

Svar
Nadja
7/20/2015 07:37:23 pm

Hej Thomas,

Det glæder mig at høre. Altid godt med peber :D

Svar
Sofie
8/5/2015 05:07:23 pm

Smager det næsten ligesom den "normale" boller i karry ret? altså, hvordan smager bollerne og sovsen i forhold til det "normale"? :) Elskede boller i karry da jeg var lille..

Svar
Nadja
8/9/2015 07:38:41 pm

Hej Sofie,

Lad mig sige det sådan, at min altspisende veninde, hvis livret er boller i karry, har godkendt opskriften :)

Jeg synes at både konsistens og smag i bollerne er meget tæt på smagen af kød, dog mindre fed, og at sovsen smager som en normal karrysauce. Du kan selvfølgelig justere på mængden af karry, så den matcher dine ønsker.

- Nadja

Svar
Mille link
8/24/2015 10:50:24 pm

Årh, jeg elsker boller i karry - eller bare retter der kan spises med kun en gaffel. Skal helt sikkert prøve din opskrift her :-)

Svar
Nadja
8/26/2015 01:15:55 am

Hej Mille,

Jeg er også selv fan af gaffel/skemad (jeg spiser boller i karry med ske).
Lad mig endelig vide, hvordan det blev :)

Svar
Louise
9/18/2015 01:14:38 am

Hej
Opskriften lyder virkelig lækker, og da jeg læste den fik jeg en pludselig lyst til Boller i Karry, jeg er normalt ikke veganer men vegetar, men det gør da ikke noget hvis den mad jeg spiser ender ud med at være vegansk, men jeg har dog et enkelt spørgsmål i forhold til farsen, om hvordan den er lavet? da jeg ikke har hørt om Say4You før og kan heller ikke finde noget om det på nettet? så ville lige høre hvad det var og hvor jeg evt kan købe det? :-)

Svar
Nadja
9/28/2015 06:49:33 am

Hej Louise,

Soy4You er sojagranulat - du kan finde det i Føtex, Superbrugsen og Rema1000. Det blødes op med vand og fungerer ret meget ligesom oksekød :) Det koster ca 25-30kr pakken og der bliver til det som vil svare til 500 gr "kød" :)

Du kan se deres hjemmeside her: http://www.soy4you.dk

Svar
Maja
12/1/2015 05:37:52 am

Hej, kan man bruge andet i stedet for rasp og hvad fx? :)

Svar
Nadja
2/24/2016 02:28:02 am

Hej Maja,

Jeg har ikke prøvet med andet end rasp, men jeg kunne forestille mig at du sagtens kunne bruge finhvalset havregryn :)

Svar
Louise
1/18/2016 09:10:37 am

Min vægt er gået i stykker, hvor meget er 70 g soy4you ca i dl/ml ? :b

Svar
Nadja
2/24/2016 02:29:11 am

Hej Louise. Der er 125 gr i en pakke, så du skal bare bruge lidt under halvdelen :)

Svar
Gitte
1/22/2016 12:54:00 am

Hvilken vegansk salat vil passe godt til?

Svar
Nadja
2/24/2016 02:30:36 am

Hej Gitte,

En frisk salat, som kan stå imod den lidt tunge sovs, vil jeg anbefale. Jeg tænker f.eks. spinat/selleri/mango/tomat :)

Svar
Sibilla Molinari
3/5/2016 12:00:22 pm

MUMS! Det blev et kæmpe hit herhjemme i aften med din ret :D Jeg brugte også gurkemeje i sovsen og så kokosmælk, da jeg ikke havde en neutral soyamælk, men det gjorde slet ikke noget - kokos går jo godt med de andre krydderier. Jeg tilsatte også selleri og hvidløg i bollerne, og det smagte bare super godt! Tak for god opskrift :)

Svar
Nadja
3/19/2016 01:25:56 am

Hej Sibilla,

Jeg er glad for at høre at du synes om opskriften :) Man kan, som du skriver, sagtens bruge kokosmælk, hvis man ikke har soja. Kokos og karry går rigtig godt sammen :) Mums! Jeg elsker selleri! :D

Velbekomme :)

Svar
Julie Borup Frese-Madsen
6/22/2016 02:58:27 am

Lækker og nem opskrift!
Dog vil jeg lige informere om, at karry altid skal svitses af på panden for at få smag frem, ellers smager karry vitterligt af ingenting. Jo mere man svitser det af (i lidt olie), des stærkere bliver karry smagen :)

Svar
Suna
11/23/2016 05:00:08 am

Når jeg har noget fars som virker som om det ikke kan holde sammen, så laver jeg et afkog af hørfrø som efterlader en slimagtig konsistens. Si frøene fra og du har en slags æggehvide-masse til at blande i farsen. Virker hver gang :-)

Svar

Din kommentar vil blive offentliggjort, når den er godkendt.


Efterlad et svar.

    Picture
    Var en af mine opskrifter great eller knap så great til dig? Har du forbedret den eller har du bare brug for en uddybende forklaring? Så kast en besked efter mig, så skal jeg nok svare når jeg har grebet den :)
     

      Send en besked :)

    Kast afsted!
Styret af Opret din egen unikke hjemmeside med skabelonerm du kan skræddersy.
  • OPSKRIFTER
  • MIN HISTORIE
  • JUICING
  • VIDEOER & LINKS