Grøn Samvittighed
  • OPSKRIFTER
  • MIN HISTORIE
  • JUICING
  • VIDEOER & LINKS

Undgå Madspild - tips til anvendelse af juicepulp: Bouillon 

1/12/2014

1 Kommentar

 
Picture
Når man juicer, bliver pulpen fra frugt og grøntsager sorteret fra, og man står med en hel masse spild. Da jeg startede med at juice, smed jeg det ud, da jeg simpelthen ikke vidste, hvad jeg ellers skulle gøre af det. Senere fik jeg et tip fra en ven, og fandt ud af at man faktisk kan bruge pulpen til utroligt mange ting. 

Man kan måske sætte spørgsmålstegn til selve næringsindholdet af pulpen, da størstedelen af vitaminerne går til selve juicen, men den indeholder stadig masser af smag og fibre. 

En god regel er at juice sit frugt og grønt i den rigtige rækkefølge, så man undgår uheldige smagssammensætninger. Her kommer det første tip til, hvad du kan bruge pulpen til, nemlig bouillon. 

Bouillon er fransk og kommer af verbet ”bouillir”, som betyder at koge. Normalt laver man bouillon på friske grøntsager og krydderurter, som koges igennem til kogevandet tager smag. 

Når man skal lave bouillon af sine juiceingredienser, er det vigtigt at juice dem i den rigtige rækkefølge, især hvis man bruger citrusfrugter, som ikke egner sig særligt godt til bouillon, da deres skald gør den bitter. Generelt egner alle grøntsager sig til bouillon, og æbler kan faktisk også bruges. Hvis du laver en juice med blandet frugt og grønt, så juice alle grøntsagerne først og hæld pulpen fra. Bruger du citrusfrugter og meget ingefær, er det bedst at juice det til sidst, så det ikke kommer med (skald og skral kan nemlig godt hænge lidt ved i maskinen) i pulpen til bouillon.

Hæld grøntsagspulpen i en gryde og tilsæt ca dobbelt så meget vand, og evt. nogle krydderurter som fx laurbærblade, rosenmarin og timian. Lad det koge i ca 25 minutter med låg (ellers er der fare for mini-grøntsagsvulkanudbrud). Si pulpen fra og voilà – så' der hjemmelavet bouillon. Hæld den på flaske eller i plastikbøtter, og brug den i supper, eller til at koge ris og linser i, i stedet for vand.

1 Kommentar
Hundyr
12/21/2015 10:11:24 am

Smart! Hvor længe kan den mon holde sig på køl i glasflaske?

Svar

Din kommentar vil blive offentliggjort, når den er godkendt.


Efterlad et svar.

    Hvorfor juice, når man bare kan spise grøntsager?
    Juicing er den bedste måde at få flest mulige næringsstoffer ud af sit frugt og grønt på, og man ville virkelig skulle gøre en indsats, for at spise den tilsvarende mængde i hel tilstand og få det samme ud af den rent ernæringsmæssigt. Det er nemlig ikke bare nok at spise den samme mængde, som man ville have juicet, og grunden er relativ simpel: når vi tygger vores mad, åbnes cellevæggen i fødevaren, som giver os selve muligheden for at optage dens næringsstoffer. Det er bl.a. også derfor vi skal huske at tygge vores mad ganske grundigt, for jo mere vi tygger, des mere af næringen kan vi optage. Desværre kan tænder ikke tygge maden så godt i stykker, og dermed åbne så mange cellevægge, som en juicemaskine kan presse næringen ud, og ved at juice får man faktisk op til tre gange så mange næringsstoffer ud af fødevarerne, end man ville gøre, hvis man spiste dem hele. Derudover, sorterer maskinen også fibrene fra, hvilket øger vores evne til at optage vitaminer og mineraler. Dermed ikke sagt, at man ikke skal have fibre. Det er bare en god idé ikke at indtage dem på samme tid, som man drikker sin juice, ligesom det er bedst, at indtage sin juice på tom mave og helst min. 30 minutter før man spiser. Nej, det er ikke så festligt, som at få den til sin morgenmad, men hvis man vil have mest ud af den, så er det jo bare sådan det er.

    Vand- og fedtopløselige vitaminer 
    Størstedelen af vitaminer er vandopløselige. Men man skal huske, at A- D- E- og K-vitaminer alle sammen er fedtopløselige, og man skal derfor indtage en form for fedtstof for at kunne optage dem. Hvis man vælger at drikke sin juice inden man spiser, som nævnt ovenfor, kan man blande en skefuld olie i juicen (jeg bruger Udo's Choice, da den indeholder alle de essentielle fedtsyrer). Hvis man drikker juicen til sin mad, skal man sørge for at maden indeholder en form for fedstof, eksempelvis fra bælgfrugter, nødder eller olie. 

    Archives

    Januar 2014

    Categories

    Alle
    Bouillon
    Citrusfrugter
    Gulerod
    Juice
    Rødbede

    RSS-feed

Styret af Opret din egen unikke hjemmeside med skabelonerm du kan skræddersy.
  • OPSKRIFTER
  • MIN HISTORIE
  • JUICING
  • VIDEOER & LINKS